Podotherapie en kinderen

Kinderen spelen, bewegen en gebruiken hun voeten de hele dag! En dat willen we graag zo houden zonder klachten. Lopen is immers de beste voettraining! Kindervoeten zien er wel wat anders uit dan onze eigen voeten. Deze voetvorm of voetstand baart ouders wel eens zorgen.Vaak is deze bezorgdheid niet nodig en past de stand bij de leeftijd van het kind.

 

De ontwikkeling

0 tot 1 jaar
Baby’s hebben een dik vetkussen onder hun voeten waardoor er geen voetboog zichtbaar is. De botten en spieren zijn nog niet volledig ontwikkeld. Wanneer de voetjes belast worden, staan de voeten eerst ver uit elkaar om het onzekere lopen makkelijk te maken. De benen staan in een O-stand, zoals ze ook in de baarmoeder zaten. Het oefenen met de voetjes begint al in de wieg. Baby’s trappelen veel met hun benen en voetjes en trainen op deze manier hun spieren. Het is daarom belangrijk om dit niet te belemmeren in een te strakke trappelzak, strakke sokjes of te kleine schoenen. Baby’s hebben voldoende bewegingsvrijheid nodig. Bij de eerste stapjes zijn schoentjes niet nodig, laat uw kind zoveel mogelijk kruipen op blote voeten of op zachte en soepele babyschoentjes. Zo worden de voetjes niet belemmerd in hun ontwikkeling.

 

18 maanden
Door de benen te belasten wordt de O-stand van de benen verminderd en staan op deze leeftijd de benen ongeveer recht. Met vallen en optsaan worden spieren getraind en wordt het lopen steeds zekerder.

 

2-3 jaar
De beenstand verandert nu naar een X-stand en de enkels kunnen ook wat naar binnen gaan staan. Dit is een normale stand van benen en voeten op deze leeftijd en is geen reden tot zorg.

 

Vanaf 5 jaar
De X-stand van de benen verminderd en de benen groeien naar een rechte stand.

 

Tussen 6 en 8 jaar
De voeten en benen staan ‘recht’.

 

16 jaar
Het voetskelet is volledig volgroeid.

 

Klachten

Gewoonlijk klagen kinderen niet snel over zere voeten of benen. Veel klachten gaan vaak vanzelf over en het is niet altijd iets om u ongerust over te maken.

Dit verandert als uw kind:

In deze gevallen is het verstandig om de voeten van uw kind te laten onderzoeken door een podotherapeut. Er zal uitgebreid worden gekeken naar voetfunctie, voetstand en de rest van de houding en de oorzaak van de klachten zal worden uitgezocht.

 

Behandeling
Het is niet altijd noodzakelijk om een podotherapeutische therapie direct in te zetten. Het regelmatig onderzoeken van het kind geeft voldoende inzicht in de ontwikkeling van het kind. Bij een afwijkende ontwikkeling of klachten kan er een podotherapeutische behandeling worden ingezet. Dit kan zijn in de vorm van teenortheses, schoenadvies, oefeningen of podotherapeutische zolen.

 

Kinderschoenen